Brevbärarens sista möte

  

                                           

Nu också som ljudbok, men då heter den Brevbärarens sista resa.

Brevbärarens sista möte är en thriller om agenter och kärlek i det kalla krigets skuggvärld. Handlingen, som utspelar sig i början av 70-talet, rör sig mellan Stockholms unga vänsterkretsar, Östberlin, det slutna Albanien och underrättelsetjänsterna i Stockholm, DDR och USA.

Boken bygger på ett verkligt fall, brevbäraren Bosse Janssons mystiska försvinnande 1976. Fallet har omtalats många gånger, bland annat i P1-dokumentären ”Brevbäraren som försvann” från 2013.  Bosse Jansson var aktiv i den marxist-leninistiska vänstern under sjuttiotalet och många tror att hans försvinnande har med politik att göra.

Jag kände själv Jansson från den tiden och har gjort en del efterforskningar. Boken ska ses som en fantasi om vad som kan ha hänt men den är långt ifrån orimlig. Karaktären Robert Hansson är i stort sett byggd på vad som kommit fram om Bosse Jansson och hans liv och man kan säga att historien gör luckorna och frågetecknen begripliga. Ett syfte har varit att i romanens form ge ny uppmärksamhet åt den här märkliga händelsen. Kanske finns fortfarande någon som sitter inne med mer information än vad som hittills kommit fram.

Ett annat syfte för mig har varit att fortsätta utforskandet av perioden runt 1970 och hur ungdomars politiska engagemang förändrade samhället. Även min förra bok, ”Pyttipanna över ett avslutat sextiotal” behandlar detta tema. Böckerna kan ses som en del av ett fortgående projekt som avslutas med romanen En tid för löften.

Läs mer om mysteriet Bosse Jansson på min blogg.

Recensioner och läsarkommentarer.

Här är en intervju med mig.

Se min BOKREA!