En tid för löften

 

 

Rita kommer från en finlandssvensk arbetarfamilj som flyttade till Sverige i mitten av femtiotalet, när hon själv var nio år. I början av sjuttiotalet dras hon med i vänstervågen och börjar arbeta på ett tryckeri där man trycker material åt rörelsen. Där träffar hon Pierre, en charmig överklassyngling och en av företagets grundare. Han drömmer om att bli grafisk formgivare.

Det är en tid av stora samhällsförändringar och under fyra decennier får vi följa hur dessa griper in i de enskilda personernas liv, hur relationer och värderingar förändras. Sjuttiotalet blir åttiotal, Rita överger vänsterrörelsen och får jobb på ett bokförlag. Pierre gör karriär som formgivare och är tidigt ute med att förstå hur grafisk design påverkas av den nya tekniken.

Framme vid 2000-talet har Pierres dotter Shakti blivit punkare och feminist. Hon anklagar Pierre och Rita för att ha svikit sina ideal.

En roman om relationer, klass och ideal, om ett land som förändrades och om människor som förändrades med det. Det är också en kärlekshistoria om två människor som inte kan leva tillsammans men med en sällsam bundenhet till varandra.

Rita har en gång lovat Pierre att finnas hos honom den dag han verkligen behöver henne. Boken har fått sin titel av det löftet men också av sjuttiotalet som en tid av löften om en bättre framtid. En tid då allt verkade möjligt för den unga generationen.


Recensioner och omdömen:

"en både intressant roman och ett viktigt tidsdokument." Mål och medel.

"Varm, känsligt och intelligent skriven roman om relationer, klass och ideal..." Tidskriften Klass

 

Den har hållit mig fängslad och jaghar levt med och i boken fram till det gripande slutet. Grattis, du har verkligen skapat en fin berättelse med ett välformulerat språk.

 

Tack för bra bok! Det är roligt att läsa om sådant jag har egna referenser till, i detta fall grafiska och redaktionella miljöer samt ett diverse relationella förvecklingar som går att känna igen. Och så lite klassbeskrivningar och olika attityder till barn. Du fick med stora delar av mitt liv. Så den politiska vindkantringen som du fångar på ett bra sätt.

 

 Nu har jag precis läst ut din bok och vill också tacka för fin läsning som har gett mig stor behållning. Jag uppskattar att den är lättillgänglig och flyter fram friktionsfritt. Samtidigt som den är gripande och läsaren kommer nära personerna. Ett plus är  förstås också att kunna känna igen så mycket från tiden i vänsterkretsar med politik och vanligt, ibland skröpligt liv.

 

Läst boken. Jättebra berättelse. Gav mig också många reflektioner och minnen från min egen ungdom. Ett bra tips för bokcirkeln.

 

Den berörde mig djupt. Karaktärerna var så trovärdiga

 

Nu har jag slukat din bok. En riktig bladvändare. Hög igenkännningsfaktor: Mycket trovärdig. Allt hade kunnat hända precis så där. Och du fick till ett bra slut också! Grattis!

 

Mycket skrivs ju från ett kvinnligt perspektiv. För mig känns det väldigt trovärdigt! Förtjänstfullt!

 

Jag är helt fast i berättelsen. Du skriver fint och intressant.

 

Nu har jag läst boken klart. Den ligger här bredvid mig som en god vän. Berättelsen omfamnade mig, nu är jag lite omtumlad. Tack.


Avslutade din bok i morse. Särskilt första delen var stark. Säkert för att det är min tid i livet när hoppet och möjligheterna syntes så klara... Jag rycktes med i handlingen och var åter tillbaka till 1 maj 1975 och segerfesten. ..Jag gillar Shaktis irritation av alla gamla besserwissrar som tycker allt var bättre förr.

Boken är fängslande. Det var intressant att följa och se vart personerna tog vägen över årtiondena.

 

Tack för boken och läsning som gav insikter! Intressant att se engagemanget åt vänster i nutidsperspektiv. Tycker att du beskriver detta väldigt väl! Vart tog de vägen, alla dessa MahJong-klädda ungdomar?

Har läst boken med stor behållning. Väckte många tankar om vad det egentligen var man var med om under de där märkliga åren.