Recensioner och läsarreaktioner

Här tänkte jag lägga in reaktioner jag får på "Brevbärarens sista möte."

"Verkligen snillrik och med ett
bra slut." HS

"Nu har jag läst din roman, en riktig bladvändare. Vilken bok sen!!!

Fem stjärnor för 
* all research
* miljöbeskrivningar
* personporträtt (men VEM var Ewa  egentligen?)
* thrillerupplägget
Efter  att ha spanat in denne man (BJ) åtskilliga gånger vid olika manifestationer minns jag ändå inte hans hårfärg, men däremot att han liksom stod innesluten i ett moln av ensamhet och utsatthet - hur många skrifter han än lyckades kränga."
Annika
”Det var en glädje att läsa dina böcker.. Brevbäraren utvecklas allt mer under läsningen till en mycket spännande thriller.”
L-M
Nu har jag läst din bok om mannen som försvann, jättespännande."
Gunnar
Klockan två i natt, hade som vanligt svårt att sova. Tänkte, jag kikar lite på din bok om brevbäraren, sen var jag fast. Jag lyssnade i två timmar. Verkligen en bok jag tycker om.
Britt

”Det kunde varit jag. Det kunde varit du. En av många som på 1970-talet besökte Albanien och såg en vision om att ett annat samhälle var möjligt. Man kan inte fördöma visioner som håller människors drömmar öppna. Men det gör alltid ont när drömmen raseras... På vilket sätt var den östtyska och albanska säkerhetspolisen inblandade? Allt detta kan du läsa i denna politiska thriller om spioneri, kärlek och svek.”
Recension i tidskriften Krattan

En riktig bladvändare. Speciellt intressant om man var med när det begav sig.
Bert

Läste din bok med stor behållning. Stor igenkänningsfaktor, särskilt avsnitten om Albanien. Språkligt i klass med de bästa svenska författarna. Intrigen tveklöst i nivå med John Le Carré. Betyg: en femma!
Calle

Etta på listan (Släng dig i väggen, Ville Moberg)!

En väldigt spännande thriller. En riktig bladvändare! Jag nickar hela tiden instämmande - jo, så där kan det ha gått till. Gripande!
Leif

"Starka karaktärer" Betyg 3,5/5, "Svenska böcker"

"Spännande och bra. Absolut läsvärd." Bokbloggaren "Marias bokhylla" ger betyg 3,5/5.

Recension i tidningen "Klass. "Handlingen är bitvis spännande och tänkvärd på flera plan."

recension-klass.pdf

Recension i Livsmedelsarbetarförbundets tidning Mål och medel. "Ett vänskapligt och fantasifullt porträtt vars stora behållning inte är dokumentärt utan snarare Fränkels berättarglädje."

 

Jeg var glad for at læse den. Sproget var let og simpelt - i den positive betydning - og man gled og let og ubesværet igennem historien.... Jeg har tænkt mig at anbefale din bog til andre i min omgangskreds - så jeg har nydt at læse den.

Esben (Danmark)

Jag är imponerad av din bok. Du har vävt en spännande och trovärdig historia med karaktärer som känns levande och äkta. Bravo! Jag känner igen många av de yttre händelser du beskriver i boken, var medlem i Svensk-albanska och besökte landet sommaren 1972. Med mig hem hade jag en flaska Skanderbeg (påminner om Metaxa) och en halsduk från ett järnvägbyggarläger.
Lennart

En riktig spionthriller i Le Carré-anda.
Alex

".. på ett verklighetsnära sätt visar upp hur det var på 70-talet. Så här det måste ha gått till när den här brevbäraren försvann. Att läsa den här boken är lite som att se en dramatiserad dokumentär och jag är riktigt glad över att jag fick tillfälle att läsa Brevbärarens sista möte och kan verkligen rekommendera den!"
Recension från bokbloggen Boklysten.

Både spännande och lättläst... Fränkel når upp till en riktigt bra thrillernivå. Betyg 3/5
Recension på bokbloggen Fru Bibliofil.

Resultatet är en spännande bok som ger intressanta inblickar i 70-talets politiska engagemang, men vad som hände den försvunne brevbäraren är fortfarande en gåta.
Recension i SEKO-tidningen (brevbärarnas facktidning)

 :Det tog en stund av funderande från min sida innan jag beslutade mig för att jag ville läsa boken. ..Politik är inte direkt något som roar mig. Nu är jag glad att jag tackade ja.....Beskrivningar av miljöerna och personerna i boken bidrar till att det politiska till viss del blir en bakgrundshistoria medan relationerna mellan karaktärerna framträder mer.
Läsvärd blir omdömet utan minsta tvekan.
Recension på bloggen "Läsvärd eller inte."

 

Kan varmt rekommendera din bok till de som ännu inte läst den - gör det! En perfekt julklapp dessutom.
Eva

Jag slukade boken. Den var både spännande och intressant. Och så tyckte jag mycket om ditt språk, det flöt fint.
Yvonne

 Spännande. Det kan ju ha gått till på detta sätt.
Peter (gammal arbetskamrat till Bosse från Posten).

Då har jag också läst ut berättelsen om Bosse Jansson! Nu är ju inte spionhistorier min grej, men för att vara det är den nog riktigt bra. Riktigt bra är däremot personbeskrivningarna och de fina relationsscenerna. Syrran

"Ett ömsint porträtt som tecknas med psykologisk pregnans.  Välskriven, lättläst och trovärdig. Spänningen stiger för varje sida.
Romanen är också en uppgörelse med den tidens idealisering av socialistiska framsteg i ett självständigt litet land bakom järnridån. ”Vi behöver Albanien för att hålla drömmen om en bättre värld vid liv”, är något av en nyckelreplik.
Jag vill varmt rekommendera boken, inte bara till pensionerade proggare och 70-talsrevolutionärer utan till var och en med intresse för historia och olösta kriminalgåtor."

Ur recension på siten Boktipset.se. Betyg 4/5

"Tack för två spännande kvällar med Brevbärarens sista möte. Högsta betyg!"

Thomas

 

”Sveriges mest gåtfulla försvinnande har man kallat fallet Bosse Jansson. För mig som var personligen bekant med Bosse har gåtan varit en påträngande följeslagare i fyrtio år. Försvinnandet har stötts och blötts, riktiga ledtrådar saknas. Dan Fränkels roman Brevbärarens sista möte är byggd på denna gåta och presenterar en hypotes, som man måste medge är ganska rimlig. … De viktigare faktiska förhållandena är väl återgivna.

Vad jag särskilt tycker om är Dan Fränkels sätt att skriva, hans romantiska och känsloinriktade behandling av stoffet. För att vara en skildring med politiska skeenden som viktig ingrediens är bokens emotionella färgning ganska ovanlig och får läsarens känslor att vara med under läsningen, vid sidan om spänningen i en thrillerhistoria.

Boken kan rekommenderas till både dem som var med då och alla andra som vill tränga in i en miljö och ett tidsskede som var mycket speciellt i den svenska historien, sextio- och sjuttiotalet med dess vänsterrörelse.”

Ullmar Qvick

 

”Har nu läst ut denna från pärm till pärm. Först vill jag ta upp om det främre omslaget. En verkligt passande färg på bilden av Bosse. Rödhårig var han och hans ideologi var röd.

Boken är mycket intressant och välskriven. Scenariot kan ha varit detta även om jag själv inte tror på ett sådant i första hand. Det finns ingenting i det som har framkommit att det inte skulle kunna ha gått till på det sättet. Lika litet att det skulle ha gått till på detta sätt.

Du skriver bra och lyckas hålla spänningen vid liv sida efter sida. Därför läste jag ut den under några dagar.”

Jerker

 

” Jag tycker att det var en intressant och spännande story!  Du har fångat tidsandan bra. En stor fördel att du faktiskt träffade BJ. … En annan sak som du beskriver i boken bra är BJ:s asperger-problematik… Boken borde bli film eller teater!

Martin

 

”Jag gillade den. Läste slut den direkt när jag kom hem. Väldigt genomarbetad och god beskrivning av perioden.”
Ulric