Anitas glögg

Vår vän Anita Bodin i Grangärde gick bort i december. Varje år brukade vi få en flaska av hennes fantatstiska glögg. Nu gör vi den själva och tänker på henne. Här är receptet:

5 l svagdricka

2,5 kg socker

1 påse kardemummakärnor

3 påsar hela nejlikor

1 bit ingefära

1 st torkad pomeransskal

5 potatisar

500 g russin

50 g jäst (se nedan)

Låt stå i hink övertäckt med plastfilm, stick 10 hål i plasten. Efter 3-4 veckor är glöggen klar.

Gör man så här blir den dock grumlig och måste stå i flera månader, helst ett år, innan den blir bra. Vi diskuterade med en vinbutik och gjorde så här:

Använd vinjäst + jästnärsalt.

Efter 3-4 veckor, tillsätt jäststopp.

Tillsätt Kiselsol. Rör om för att få bort kolsyra och låt stå i 2 timmer.

Tillsätt Gelatin. Låt stå ung en vecka tills vätskan blir klar.

Använd hävert för att tappa upp.

Det här är inte så krångligt som det låter, allt finns att köpa i vinbutiker, även på nätet. I vilket fall rekommenderar jag en hävert när ni tappar upp och var försiktig med att inte få med bottensatsen.

Ju längre glöggen står desto godare blir den!

 

8 Jan 2016