Evert Taube

RSS

Jag har flyttat Taube-bloggen

12 Aug 2022

Min blogg om Evert Taube finns nu här. Hoppas ni vill följa den.

Olle Wästberg och sanningen om Carmencita

6 Aug 2022

Det började med denna replik från mig i DN den 4 januari -22.

 

Efteråt fick jag ett mess från Olle W själv som medgav att han missat korrekt år men att det ju inte hade relevans för själva artikeln som handlade om ekonomisk historia.

Andra hörde av sig med påpekanden om att dansen ska ha ägt rum 1932, enligt sången ”Tango i Nizza", eller att det inte står i visan att pappan var storgodsägare, bara att de ägde en bar och en affär.

Vad är sanningen? I DN 6/10 1974 finns en intervju med Carmencita själv, eller Cecilia Cortejarena, som hon egentligen hette. Hon var mycket riktigt dotter till en godsägare och minns mycket väl den unge Taube. Han såg bra ut, berättade gärna historier, sjöng och spelade många instrument. Det var ofta fester på godset med de utländska kanalbyggarna men att någon skulle friat hade varit helt otänkbart. Dessutom var hon bara femton år (inte sjutton, som sägs i Tango i Nizza). Hon gifte sig så småningom med en godsägare men han var faktiskt inte rik, tvärtom.

Aldrig hade hon väl kunnat drömma om att Taube skulle bli berömd så småningom. ”Han var ju bara en arbetare.”

                                                       

Evert och jag

5 Aug 2022

 

Evert Taube – Wikipedia

Evert Taube - nationalskalden. Poet, kompositör, författare, konstnär. Min följeslagare sedan jag var sex år och lärde mig Brevet från Lillan.

Nu är jag med i Evert Taubesällskapet och fortsätter att odla mitt Taube-intresse. Eller ska man säga passion...?